Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym. Poznaj pyszny przepis!

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym. Poznaj pyszny przepis!

1 kg marchewki
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru 2-4 cm
2 cebule
puszka mleka kokosowgo
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka masła
0.5-1 łyżeczka chilli (w zależności jaką ostrość lubimy)
sól, pieprz do smaku
migdały/orzeszki ziemne
3-4 os.
> 60 min

Przygotowanie

Marchewkę obrać, odciąć końce oraz poprzekrawać na pół. Do brytfanki dorzucić marchew, czosnek pospolity w łupince, cebule, imbir oraz opiekać w piekarniku ok 40 min w temperaturze 175 stopni.

W dużym garnku roztopić masło zaś doliczyć upieczone obrane tudzież pokrojone jarzyny tudzież za sprawą 5 min jeszcze przesmażać. Następnie zatopić je przedtem przygotowanym bulionem. Po zagotowaniu zblendować kompozycja aż do uzyskania jednolitej masy. Gdyby pierwsze była dla nas za gęsta jest dozwolone dołączyć więcej bulionu lub przegotowanej wody.

Na końcu dołożyć mleko kokosowe, przyprawić solą, pieprzem natomiast chilli gdyby chcemy być wyposażonym ostrzejszą wersję zupy. Podawać z prażonymi migdałami lub orzeszkami niesolonymi ziemnymi.